Hva er Pole dance?

Pole dance er en trening- og kunstform med utgangspunkt i den 900 år gammel yogatradisjonen Mallakham. Kombinasjonen dans eller bevegelse med bruk av stang eller stolpe er urgammel. Bakgrunnen til pole dance går ikke bare langt tilbake i tid, men har flere opphavssteder. Pole dance i dag eksisterer i flere former, og har både mange uttrykk, stiler og tilholdssteder. Den tradisjonen vi ser mest av i dag har sine røtter i europeisk sirkuskultur på 18-1900-tallet; omreisende sirkus turnerte med små dansetelt der teltduken ble holdt oppe av en stang oppå et bord, hvor en danser opptrådte.

Pole dance i kombinasjon med stripping oppsto under økonomisk oppgangstid i 1960-årene i Canada. Da ble stenger satt opp mellom bardisken og taket og barpersonalet tjente gode penger ved å danse på disse. Men det som på 80-tallet var forbeholdt strippeklubber og gentlemansbarer, har nå for lengst tatt steget videre, også inn i stua. På 90-tallet ble pole dance løftet inn i treningssentre i USA, og i 2003 viet Oprah Winfrey programmet sitt til pole dance.

De siste årene har pole dance blitt umåtelig populært, og etter hvert som flere har kommet til med bakgrunner som spenner vidt, har pole dance tatt mange nye retninger. Pole dance har dessuten fått flere betegnelser som; vertical dance (Finland), pole art (Kina), vertical flex (Abu Dhabi), stangdans og påledans (begge Norge).

Pole dance har utviklet seg til en verdensomspennende scenekunst, dansesjanger og fitness treningsgren. Det arrangeres årlig flere konkurranser i pole dance i mange ulike land, og VM avholdes hvert år. Sometimes Pole Studio ser frem til å sende en norsk delegasjon.

Pole dance som trening

  • Pole dance gir styrke og fleksibilitet, økt forbrenning, bedre koordinasjon og holdning. Samtidig gir det et løft i selvtilliten å få til ting du kanskje ikke trodde var mulig.
  • Pole dance er en helt unik form for aktivitet som kombinerer akrobatikk, styrke og fleksibilitet. Dette gir en fantastisk form for trening, som gir resultater og treningsglede.
  • Pole dance kan tilrettelegges for alle kroppstyper og ut fra den enkeltes form og helsesituasjon, og er en sunn og helhetlig trening som passer for alle.
  • Som dansekunst er pole dance en form der du kan utfolde ulike sider av din personlighet. Mange opplever at de blir sikrere på seg selv, sin egen kropp og sensualitet. Mye fordi utøvelsen skjer i trygge omgivelser og på egne premisser, men også fordi det å bli fysisk sterkere også gir en følelse av indre styrke. Denne selvtilliten har man glede av i alle livets aspekter.